STANDARD
RESEPI IKAN MASAK PERCIK UNTUK 50 PAX.
IKAN KEMBONG
– 50 EKOR(MARINATED DGN DAUN KUNYIT HIRISAN HALUS DAN SERBUK KUNYIT)
1/2 SUDU SERBUK KUNYIT
BAWANG BESAR 10 BIJI -BLEND
BAWANG PUTIH 10 ULAS-BLEND
SERAI-20 BATANG-BLEND
LENGKUAS 2 INCI-BLEND
HALIA 2 INCI-BLEND
KUNYIT HIDUP 2 INCI-BLEND
IKAN BILIS 2 GENGGAM-BLEND
3 HELAI DAUN KUNYIT DIPOTONG 1 INCI
BAHAN YANG DIBLEND(DIKISAR)+1/2 SUDU SERBUK
KUNYIT
½ BOTOL SOS TIRAM
GULA ½ SENDUK
2 SUDU GARAM
2 TIN SUSU CAIR
METHOD OF COOKING
1.LETAKKAN MINYAK MASAK PADA KUALI DAN APABILA MINYAK
MASAK SUDAH PANAS SILA LETAKKAN SEMUA
BAHAN BLEND(DIKISAR) DAN ½ SUDU SERBUK KUNYIT KECUALI CILI KERING.
2.SILA TUMIS BAHAN ITU SELAMA 7 MINIT-10 MINIT,SELEPAS
ITU MASUKKAN CILI KERING BLEND . TUMIS
PULA SELAMA 10 MINIT-15 MINIT SUPAYA MASAK CILI KERING BLEND.
3.SELEPAS SEMUA BAHAN BLEND DITUMIS SUDAH MASAK,MASUKKAN
½ BOTOL SOS TIRAM , GULA ½ SENDUK DAN GARAM 2 SUDU.
4.SETELAH SOS TIRAM ,GULA
DAN GARAM DIGAUL SAMA RATA,PADAMKAN API DAN AKHIR SEKALI LETAKKAN 2 TIN
SUSU CAIR,KACAU SAMA RATA DAN BOLEH DIHIDANGKAN.
GOOD LUCK ALL TRY
MEMBERS……
No comments:
Post a Comment